Konvertering af boliglån

Du kan spare mange penge ved at udnytte, at renten på boliglån går op og ned. Det kaldes konvertering eller låneomlægning, og det giver dig mulighed for at reducere din ydelse eller din restgæld. Læs her hvornår du bør overveje en konvertering af dit huslån, så du ikke går glip af en potentiel gevinst.

Dagligt hører man i medierne om forventede rentefald eller rentestigninger. Det er interessant, fordi det har betydning for, hvad du som boligejer skal betale for dine boliglån. En rentestigning eller et rentefald kan også være interessant for dig, der allerede har et lån, som du afdrager på. Det skriver taenk.dk.

konvertering af boliglån og kreditforeningslån

Mulighed for konvertering af boliglån

Det kan det fordi en ændring af renten giver dig mulighed for at konvertere dit huslån. Det betyder i praksis, at du indfrier dit eksisterende boliglån og optaget et nyt lån – nu til en anden rente. Det kan betyde en billigere ydelse på dit lån eller reducere din restgæld. Læs her om de forskellige scenarier:

Renten falder: overvej nedkonvertering

En nedkonvertering af boliglån betyder, at du indfrier dit gamle lån og vælger et nyt lån til en lavere rente. Den lavere rente gør, at du får en lavere ydelse, dvs. at det beløb, du betaler hver termin (f.eks. hver måned), bliver mindre, og du får mere luft i dit budget.

Det er dog vigtigt at beregne boliglånet, inden man kaster sig ud i denne manøvre. Ofte vil du ved et rentefald opleve, at kursen på det nye realkreditlån er lavere end på det lån, du indfrier. Dvs. at hvis du indfrier det gamle lån til kurs 100 og optager et nyt lån til kurs 97, skal du i praksis låne flere penge for at indfrie det gamle lån. Derved forøges din gæld, selvom du får en lavere ydelse.

Renten stiger: overvej opkonvertering

En opkonvertering af boliglån betyder, at du indfrier dit gamle lån og optager et nyt med en højere rente. Du skal dermed betale en højere ydelse, men gevinsten ligger i følgende mulighed: Hvis renten stiger, vil kursen på dit lån ofte falde og det gør det billigere for dig at indfri din restgæld. Forestil dig, at du “køber” din gæld tilbage til en lavere kurs – f.eks. til kurs 80 – end da du stiftede gælden. Samtidig “køber” du en ny gæld til at betale den gamle med – f.eks. til kurs 100. Summa summarum har du barberet 20% af din boliggæld, og da du altid kan indfrie din gæld til maksimalt kurs 100, vil gælden aldrig blive højere.
Konvertering af boliglån til en højere rente kaldes også for spekulativ konvertering. Det spekulative består i, at man satser på, at renten falder igen således at man kan få en lavere ydelse. Sker dette ikke, får man en permanent højere ydelse på sit lån.

En tredje mulighed: skå konvertering

Den skrå konvertering betyder, at du skifter lånetype. Det kan være, at du har et rentetilpasningslån, som du ønsker at konvertere til et fastforrentet lån, fordi du ønsker at låse renten fast og dermed sikre dig mod fremtidige rentestigninger.
Omvendt kan det være, at du ønsker at udnytte en meget lav rente på rentetilpasningslånene. Du har måske fået mere luft i privatøkonomien og vurderer, at du vil kunne klare en fremtidig rentestigning som vil gøre ydelsen på dit boliglån højere.

Vigtigt at huske ved konvertering af boliglån

  • Det koster penge at konvertere huslån. Du skal betale indfrielsesgebyr, kurtage, gebyrer og tinglysningsafgift. Omkostningerne forbundet med en låneomlægning gør, at det kun kan betale sig ved større renteændringer.
  • Man bør ikke foretage en nedkonvertering, hvis lånet har en kort restløbetid, eller du overveje at sælge din bolig indenfor kort tid.
  • Der kan være forskel på vilkårene og prisen på de forskellige lånetyper. F.eks. kan rentetilpasningslån have en højere bidragssats end de fastforrentede huslån. Der kan også være forskel på prisen afhængigt af, hvilken kreditforening du vælger.
  • Derfor bør du henvende dig til flere kreditforeninger og bede dem beregne boliglånet, så du kan vælge det billigste sted. Husk at kigge på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent).


9 Responses

  1. Boliglån siger:

    Ja, man skal være hurtig hvis man vil udnytte disse åbninger rente stigning og fald giver. Desværre har vi ikke denne gang kunne udnytte det til noget.

  1. 1. april 2012

    […] lave rente på boliglån giver muligheder for at spare penge, hvad enten du tænker på konvertering af dit boliglån eller låsning af renten på dit rentetilpasningslån. Hør om mulighederne i […]

  2. 17. juli 2012

    […] 15-årige 2 pct. boliglån er ikke så velegnet som det 30-årige kreditforeningslån, hvis man har konvertering for øje. Det skyldes en mindre kursfølsomhed, som dermed giver et mindre potentiale for gevinst […]

  3. 20. juli 2012

    […] netto per lånte million. Nordea anbefaler, at boligejere med boliglån på 5-7% skal overveje at konvertere til 3,5 procents lån – enten med afdrag eller […]

  4. 25. august 2012

    […] når det handler om rådgivning af kunder. Fire realkreditinstitutter er blevet testet i sager om konvertering af boliglån og resultatet var en mangelfuld rådgivning på kant med loven. Det er et lovkrav, at […]

  5. 22. september 2012

    […] Skuffende nøgletal fra USA i den seneste periode har lagt en negativ stemning over markederne, og det har betydet, at centralbankerne fortsat holder renterne rekordlave. Det betyder igen en uhørt lav rente på boliglån fortsætter nedad og at kursen på et 4% boliglån lige nu nærmere sig de 100. Har du et boliglån med fast rente, er disse nyheder sandsynligvis gode for dig, og du bør overveje at foretage en konvertering af dit kreditforeningslån. […]

  6. 19. oktober 2012

    […] realkreditlån, kan der være mange penge at spare i forbindelse med en låneomlægning (kaldes også for konvertering). Det kan der både fordi kreditforeningerne har forskellige priser og fordi deres individuelle […]

  7. 20. oktober 2012

    […] Naturligvis er prisen på et lån vigtig, når du søger at finde det billigste realkreditlån. Renten, bidragssatsen og gebyrer er alle elementer, der påvirker hvor meget du samlet set kommer til at betale for dit kreditforeningslån. Men prisen på selve lånet er ikke det eneste, der kan betyde noget for om du har optaget eller konverteret til det billigste boliglån. […]

  8. 30. januar 2015

    […] Naturligvis er prisen på et lån vigtig, når du søger at finde det billigste realkreditlån. Renten, bidragssatsen og gebyrer er alle elementer, der påvirker hvor meget du samlet set kommer til at betale for dit kreditforeningslån. Men prisen på selve lånet er ikke det eneste, der kan betyde noget for om du har optaget eller konverteret til det billigste boliglån. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.