Mangelfuld rådgivning om boliglån
Hvor meget kan jeg låne og hvad koster det? To centrale spørgsmål for alle, der er på udkig efter et boliglån. Men især det sidste spørgsmål kan være svært at få svar på i både banker og kreditforeninger – og det er på kant med loven.
En tidligere test foretaget af bladet Tænk Penge påviste, at der kan være utrolig stor forskel på det svar, man får, når man stiller spørgsmålet “Hvor meget kan jeg låne?” i forskellige banker. Faktisk viste undersøgelsen, at afhængig af bankernes kreditvurderinger af kunden, kunne der i visse tilfælde være flere hundrede tusinde kroners forskel i bankernes lånevillighed.
En anden undersøgelse foretaget af samme blad konkluderede, at det var meget vanskeligt for kunderne at gennemskue, hvilket kreditforeningslån, der havde de laveste omkostninger. Det på trods af, at selve prisen for realkreditlånene svinger meget fra bank til bank. Bankernes lånetilbud var i mange tilfælde er så kompliceret skrevet, at almindelige mennesker ikke kunne gennemskue, hvad de reelt kom til at betale for boliglånet. De undersøgte banker var Danske Bank, Nordea, Nykredit og Lån & Spar Bank og testen viste, at der var 105.000 kr. forskel på det dyreste og det billigste lån. Trods denne markante forskel var det unge testpar ikke i stand til at udpege det billigste alternativ.
Nu viser en spritny test fra Tænk Penge, at også kreditforeningerne dumper, når det handler om rådgivning af kunder. Fire realkreditinstitutter er blevet testet i sager om konvertering af boliglån og resultatet var en mangelfuld rådgivning på kant med loven. Det er et lovkrav, at der:
- spørges ind til kundens økonomi – dette skete kun i halvdelen af de 12 rådgivningssamtaler, der ligger til grund for konklusionerne
- oplyses om boliglånets AOP (Årlige Omkostninger i Procent). Dette blev ikke oplyst i nogen af tilfældene.
En forkert eller mangelfuld rådgivning omkring realkreditlån kan koste den enkelte boligejer flere hundrede tusind kroner. Flere af de involverede rådgivere var samtidig ude af stand til at forklare centrale begreber på det danske realkreditmarked.
De deltagende kreditforeninger er: BRF-Kredit, Nykredit, Totalkredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark. Sidstnævnte klarede sig dårligst i testen, men ønskede ikke at udtale sig. Nordea afviste kritikken, mens de resterende realkreditinstitutter har lovet at adressere problemerne fra nu af.
Hej..
Vi har fundet et hus til 2.500.000 og 200.000 i udbetaling. vores intægter er omkring 40.000 tilsammen, to brødrer med deres far. og vores samlede udgifter på omkring 12- 13.000
Vi er to brødrer med en god indtægt, og vores fars førtidspensions sag er under behandling, der vil han også få omkring 11000 efter skat.
M.V.H
Peshtiwan Zewkaei