Sådan fungerer en kreditforening

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan en kreditforening skaffer og formidler de penge, som boligejere låner gennem deres kreditforeningslån? I nedenstående video (på engelsk) bliver du lidt klogere på samspillet mellem boligejere (dvs. låntager), kreditforeningen og den investor, som sætter pengene i lånet.

Videoen er produceret af Realkreditrådet og det grundlæggende at forstå her er, at du som boligejer IKKE låner pengene af selve kreditforeningen, men derimod af en række investorer som køber realkreditobligationer udstedt af realkreditinstituttet. Kreditforeningen bestemmer ikke renten på boliglånet – den bestemmes af markedet dvs. ud fra udbud og efterspørgsel.

En anden faktor, som ikke omtales i ovenstående video, er kursen på kreditforeningslån. Det har du sikkert hørt om i forbindelse med optagelse af nyt boliglån eller omlægning/konvertering af et eksisterende. Kursen er den pris, som investorerne er villige til at “betale for din gæld” – med andre ord hvor meget investorerne vil betale for de realkreditobligationer, som kreditforeningen udsteder. Firkantet sagt er det ganske enkelt derfor, at kursen er lavere på realkreditlån med lav rente and dem med en højere rente, fordi dem, der køber obligationerne hellere vil have dem med høje renter end dem med lavere renter.

Når du har set videoen tænker du måske “hvordan tjener kreditforeningen penge”? Det går den ved at opkræve en såkaldt bidragssats hos låntageren (boligejeren), som går til at dække omkostninger hos realkreditinstituttet. Senest har disse bidragssats været genstand for stor debat, eftersom de er steget betragteligt inden for de senere år.

Den danske realkreditmodel har en høj tillid blandt investorer herhjemme og internationalt, hvilket betyder, at danske boligejere har en relativt billig adgang til kapital.

Du kan se en lidt længere video her (også på engelsk), der fortæller mere om de danske kreditforeninger, hvordan de fungerer og hvad der er unikt ved dem i forhold til andre landes lånemuligheder.1 Response

  1. Kan vi få et lå aflyst. tii Nykredit Realkredit på kr 144.000,00 tinglyst 29.9.1999.

    På FDF/FPF 8 kreds og FDF/FPF 9 kreds Højby Skovvej 12 Odense :

    På Kredsens Vegne Bent Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.