Fordele og ulemper ved forskellige boliglån
Hvad betyder de forskellige typer realkreditlån? Hvordan fastsættes rente? Her får du en nem forklaring en let forståelig sammenligning af fordele og ulemper ved det enkelte boliglån.
Fastforrentede lån
Disse lån er oftest obligationslån med fastlåst rente i lånets løbetid. Lige nu ligger renten på ca. 5 pct.
Fordele: Samme ydelse hver måned og dermed sikkerhed for, at man ikke skal betale mere den dag renten stiger.
Ulemper: Ofte er den lange rente højere end den korte rente, hvilket betyder at man alt i alt kan komme til at betale mere for boliglånet.
Rentetilpasningslån
Denne type realkreditlån er blevet meget populær inden for de senere år og kendes også som FlexLån. Renten er variabel og tilpasses enten hvert år eller hvert tredje eller femte år.
Fordele: Da den korte rentesats oftest er lavere end den lange rente, kan man oftest sidde billigere med det lån end med et fastforrentet. Historisk set har denne type lån været billigere end de fastforrentede lån.
Ulemper: Hvis renten stiger, bliver det dyrere at have lånet og ydelsen pr. måned bliver højere. Hvis man ikke har luft i økonomien til rentestigninger, er man ekstra sårbar.
Lån med renteloft
Denne forholdsvist nye lånetype bliver også kaldt garantilån. Er aldrig blevet særligt populært blandt danskerne. Renten er variabel på baggrund af en seks måneders Ciborrente men modsat et rentetilpasningslån kan renten max. stige til et givent renteloft (pt. 6 pct.)
Fordele: Renten stiger aldrig til over det fastsatte loft og man ved derfor hvad man max. kommer til at sidde for. Kan være godt til den tryghedssøgende boligejer.
Ulemper: Det er forholdsvist dyrt at forsikre sig på denne måde mod rentestigninger. Historisk set vil denne type boliglån aldrig være den bedste.
Rentefaldslån
Minder om lån med rentelån – dog med den forskel, at renten kun kan falde, aldrig stige. Rentesatsen fastsættes på baggrund af en 10-årig interbankrente. Ikke specielt populær låneform blandt danskerne.
Fordele: Det siger sig selv, at det er en fordel, at renten kun kan falde. Det giver sikkerhed for, at lånet ikke bliver dyrere
Ulemper: Som med garantilånet er det dyrt at forsikre sig på denne måde.
Afdragsfrie lån
Et meget omdiskuteret lån, da det blev lanceret. Afdragsfriheden kombineres med en af de andre lånetyper – f.eks. fastforrentet, rentetilpasning eller garantilån – og betyder, at man kun betaler renter og bidrag i op til 10 år. Derefter betaler man afdrag i resten af lånets løbetid.
Fordele: Hvis man i en periode har brug for ekstra likviditet, kan man vælge at gemme afdragene til senere.
Ulemper: Når afdragsfriheden ophører, bliver ydelsen på lånet med ét højere og det kan komme bag på låntageren.
Har vi glemt nogle fordele eller ulemper? Har denne sammenligning af realkreditlån hjulpet dig? Du er velkommen til selv at bidrage ved at skrive en kommentar nederst på siden.
Se tv-indslag om kurssikring på jyskebank.tv’s hjemmeside:
http://jyskebank.tv/012555040221522/anbefaling_boligejere_boer_laase_rente_paa_rentetilpasningslaan_fast_i_tre_aar
Nyeste indslag på jyskebank.tv om de tre mest stillede spørgsmål angående boliglån:
http://jyskebank.tv/012579295231907/boliglaan_de_tre_mest_stillede_spoergsmaal
Hej jeg har et spørgsmål til rentefaldslånet, den lyder meget fristende. I skriver at den er dyre at forsikre, hva mener i med det, man skal da ikke forsikre et lån? hvis der alligevel er et loft?
Andet spørgsmål er: koster alle lånene det samme at oprette.
Er i øjeblikket på SU, er interesseret i at købe en lille ejerlejlighed, er det en fordel at købe for mig nu med et afdragsfrit lån, og så afdrage når uddannelsen er færdig, eller skal jeg vente til om 2 år hvor jeg kan tjene flere penge som produktionsteknolog?
Lige et hurtigt spørgsmål mere: Hvor skal man låne penge, hvor kan man være sikker på at få det billigste lån, og hvilke banker og kreditforreninger kan man brige i pris?
brige i pris=Prige i pris