Kreditforeninger varsler dyrere boliglån

Fra næste år bliver det dyrere at låne penge til bolig som følge af større kapitalkrav til den finansielle sektor og mere regulering. Nykredit og Totalkredit hæver bidragssatserne på boliglån med 0,1 procentpoint pr. 1. april 2012, og Realkredit Danmark følger trop og varsler lignende stigninger. Dog vil spørgsmålet om hvor meget, hvor og hvornår først blive besvaret senere.

Prisstigningen betyder indførslen af en tolags-belåning for private kunder, så kreditforeningslånet vil for de, der belåner deres hus med mere end 60%, udover en stigning i bidragssatsen også bestå i et ekstra tinglysningsgebyr på 1.400 kr. samt en højere rente.  Samlet set vil ændringerne i prisstrukturen betyde, at de mere risikofyldte realkreditlån som rentetilpasnings- og afdragsfrie lån vil blive op mod tre gange så dyre, ligesom de vil kunne blive dyrere end de fastforrentede boliglån.

Præcis hvor højt renten på realkreditlån vil komme til at ligge, vil koncernchef for Nykredit ikke ud med endnu: ”Nykredit har siden 2009 haft en lignende tolags-belåning på realkreditlån til erhvervslivet. Og her viser erfaringen en renteforskel på 0,25 procentpoint på den del af kreditforeningslånet, der går ud over de første 60%””

Tidligere medlem af Konkurrencerådet, professor på CBS Niels Blomgren-Hansen, udtaler til avisen.dk: ”Jeg kan ikke vurdere, om prisstigningerne er berettigede, men når de to største på kreditmarkedet agerer samtidig, får det nogle klokker til at ringe.” På Boliglån Guiden kan endnu engang kun tilråde, at beregne og sammenligne realkreditlån hos de forskellige kreditforeninger, før man vælger.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.