Overblik: vælg det rigtige boliglån

Hver dag bringer nye nyheder om en ustabil økonomisk verdenssituation og renten sætter den ene bundrekord efter den anden. Hvilket boliglån skal man vælge i den situation?

Som reaktion på den meget usikre økonomiske situation, som præger både Europa og resten af verden, er renten på især de korte F1-lån (også kaldet flexlån/rentetilpasningslån) faldet gang på gang og ligger lige nu på et historisk lav niveau. Det gør det særdeles fristende at vælge et sådant boliglån set i lyset af, at det kun koster 1000 kr. netto at låne 1 mio. kr. hvis man samtidig vælger afdragsfrihed. Det skriver dinepenge.dk.

Ulempen ved disse lån er naturligvis risikoen for, at renten på sigt stiger og dermed gør boliglånet dyrere. Lige nu er der ikke udsigt til rentestigninger, idet økonomien og gælden i mange europæiske lande er under pres.

Så vil man udnytte de ekstraordinært lave renter nu og kan man leve med at man ikke kender lånets ydelse frem i tiden, skal man vælge rentetilpasningslån.

Er man derimod typen, der gerne vil sove trygt om natten, skal man vende blikket mod de fastforrentede boliglån. Lige nu er renten også lav på denne type lån. 4,4% giver en ydelse på 2700 kr./md. netto per lånte mio. hvis man vælger afdragsfrihed.

På denne type lån er renten fast i hele lånets løbetid (oftest 30 år). Dvs. at selvom renten skulle stige på et tidspunkt i løbet af disse år, vil ydelsen forblive den samme. Selvom de færreste tror på en rentestigning i nær fremtid, kan ingen spå om renten. Ingen ved om renten vil stige meget om 3-5 år.

En tredje type lån er det 10-årige kreditforeningslån. Med en rente på omkring 3% koster det 9300 kr./md. netto per lånte mio. og man er gældfri på 10 år.

Lige meget hvilket boliglån, man overvejer at optage, skal man huske på, at risikovillighed, behov og muligheder er forskellige fra husstand til husstand. Vil du have tryghed 30 år frem i tiden eller forventer du at renten vil stige, så vælg fastforrentet lån.

Vil du udnytte den lave rente nu og har du plads i økonomien til potentielle rentestigninger, så skal du vælge flexlån.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.