Kurstab på boliglån – hvad er det?

Måske ved du, at kursen helst skal være høj på et nyt kreditforeningslån. Men hvorfor og hvad betyder kurstab konkret for prisen på boliglånet?

Når du skal optage et nyt lån, vil du gerne sikre dig, at det bliver billigst muligt at betale lånet tilbage. Kursen på lånet har direkte indflydelse på dit kurstab og dermed, hvor meget det koster dig at låne pengene.

Lad os tage et eksempel

Jens har netop besluttet sig for at investere i et sommerhus på landet, med plads til sin hund Mogens og nye Kawasaki H2R. Jens skal bruge 1.000.000 kr. Hvis kursen på Jens’ boliglån er 100, svarer det til, at Jens får udbetalt 100% af den gæld, han stifter. Hvis kursen er 96, vil det svare til at Jens kun får udbetalt 96% af den gæld, han stifter, men det skal vist forklares lidt nærmere. Når Jens skal bruge 1.000.000 kr. og optager et lån til kurs 96, får Jens ”kun” udbetalt 960.000 kr. og han mangler derfor 40.000 kr. Derfor bliver Jens nødt til at låne 1.041.667 kr. for at få udbetalt 1.000.000. Differencen på de 41.667 kr. er dermed kurstabet. Det er Jens som låntager, der betaler kurstabet ­ så jo højere kurstab jo flere penge skal Jens låne, og jo flere penge skal Jens afdrage på.

I et lidt bredere perspektiv

Når Jens låner penge af en kreditforening, går kreditforeningen ud på kapitalmarkedet og ”sælger” Jens’ gæld i form af realkreditobligationer. Hvis en potentiel investor synes, at det lån Jens er ved at optage er en god forretning, vil han give en høj kurs for min gæld. Det betyder, at kursen på lånet bliver høj. Når kursen er høj, betyder det, at kreditforeningen kan udbetale Jens et højere beløb, end hvis kursen var lav.

Kort sagt:

  • Kurstab bestemmes af markedet og investorernes efterspørgsel efter din type boliglån
  • Kursen på kreditforeningslånet er vigtig at holde øje med, når du optager lån
  • Jo højere kurs jo bedre – fordi kurstabet bliver mindre og dermed dit samlede lån

Er der et ord eller begreb ifm. lån, du ønsker at vi forklarer nemmere, så skriv en kommentar nedenfor.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.