EU-forbehold giver billigere boliglån

De danske EU-forbehold giver dig billige boliglån. Eller rettere sagt: forbeholdene sikrer dig mod dyrere boliglån og den forestående afstemning kan derfor have direkte indflydelse på din privatøkonomi, skriver DR Nyheder.

Hvis danskerne vælger at sig ja til den økonomiske og monetære union og dermed får euroen som valuta i stedet for kronen, vil det betyde, at den danske penge- og valutapolitik i højere grad vil afhænge af den europæiske centralbanks beslutninger. Og det kan have betydning for dine boliglån.Når renten på boliglån skal fastsættes efter euroen i stedet for efter kronen, vil det betyde et fald i renten på obligationer, pantebreve osv. Da dit boliglån – i langt de fleste tilfælde – er baseret på pantebreve, vil det betyde, at kursen på pantebrevene i din ejendom vil stige. Dermed får du en større restgæld i ejendommen og mere gæld at afdrage. Den lavere rente vil naturligvis kompensere for dette til en vis grad.

Afskaffelsen af EU-forbeholdene har således en negativ virkning, hvis du er eksisterende boligejer med f.eks. lån i et realkredit-institut. Derimod kan kommende boligejere se mere positivt på en afskaffelse af forbeholdene, idet en lavere rente vil gøre det nemmere for dem, at komme ind på boligmarkedet. Der er med andre ord flere, der vil kunne betale boliglånets ydelse, hvis renten på lån til bolig falder.

Men det er ikke kun renten, der kan påvirke de danske boliglåns priser. Også værdien af de såkaldte optioner på boliglån kan blive påvirket ved et dansk farvel til forbeholdene. Det hænger sammen med, at værdien på disse optioner er højere i Danmark end i resten af euro-land og dermed dyrere for danskerne. Den danske låntager har således betalt med kurspoint for en option på indløsning til f.eks. kurs 100 og går vi med i euroen, vil disse optioner falde i pris. Og da man ikke længere skal betale så mange kurspoint for optionen, betyder det en kursstigning for de eksisterende boliglån.

Derfor kan et ja til afskaffelsen af de danske forbehold betyde:

  • En større restgæld og dyrere boliglån for eksisterende boligejere
  • Billige boliglån for nye boligejere grundet lavere rente
  • Optioner ifm. lån til bolig mister falder i pris og giver kursstigninger på realkredit-lån.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.