Vent med konvertering og spar penge

Mange boligejere ville kunne spare lidt på deres løbende ydelse, hvis de konverterer deres 7% boliglån til et med 5%. Men samlet set kan det være en dårlig forretning.

Hvis du har et 7% kreditforeningslån, har du måske overvejet at konvertere det til et boliglån med en lavere rente. Umiddelbart virker det også som en god idé at få en lavere ydelse på basis af den seneste tids kraftige rentefald. Men det kan betale sig at vente lidt, skriver Jyllands-Posten. De nuværende kurser på 5% boliglån vil nemlig øge restgælden i ejendommen i en grad, der kan gøre konvertering til en mindre god forretning, idet det vil tage mere end 5 år at tjene omkostningen hjem.

Huslejen på et hus til 3 mio. vil ved en konvertering fra 7% til 5% kreditforeningslån med afdrag falde med godt 1400 kr. om måneden. Til gengæld vil restgælden stige med hele 180.000 kr. På den baggrund anbefaler flere kreditforeninger at vente lidt endnu med at slå til, da man
forventer yderlige fald i de lange renter i første halvår af 2009. Samtidig er kurserne stadig så lave, at kurstabet i forbindelse med konverteringen bliver for stort. Lige nu ligger kursen på ovenstående boliglån omkring 95,5. Hvis renten fortsætter med at falde og kursen på 5% lån stiger til 98 vil det kun tage 3½ år at tjene omkostningen ved konverteringen af boliglånet hjem.



1 Response

  1. Charlotte siger:

    Bidragsforhøjelse ved omlægning af lån?
    Vi har for ca. ½ år siden fået omlagt lån fra forhåndslån til 6 % fast forrentet realkreditlån. Der er i den forbindelse lavet ny vurdering af huset efter vi kunne færdigmelde det som færdigbygget.

    Vi har efterfølgende modtaget et stykke papir til underskrift, hvor vi skal skrive under på, at bidragssatsen er hævet fra 0,052 til 0,062 %. Det betyder en forhøjelse på 1300 kr. om måneden for os.

    Ved opkald til banken får jeg at vide, at det betyder at realkreditinstituttet har en større risiko ved lånet.
    De forklarer, at ved den nye vurdering af huset, blev huset i sig selv vurderet som mere værd end den første vurdering, i og med at huset nu var færdigbygget. Men pga af de faldende priser på boligmarkedet vil huset ikke være så meget værd hvis det skulle sælges nu, og realkreditinstituttet ville i så tilfælde ikke få så stor en del af lånet indfriet, og derved have flere penge ude at svømme, uden at kunne sikre sig at de kunne få alle pengene igen.

    Kan det være rigtigt at realkreditinstituttet, ved omlægning af lån, kan opkræve højere bidrag fordi boligpriserne generelt er faldet?

    Er der så andre for os uforudsete forhøjelser af lånet, som bank/realkredit institut kan hive op af lommen nu hvor krisen også kradser for dem?

    Kan vi evt. kræve at det tilføjes i aftalen at bidragssatsen nedsættes tilsvarende når ejendomspriserne igen stiger?

    Vi har ikke umiddelbart kunnet få oplyst den nye vurdering. Kan vi kræve dette oplyst, når de begrunder en stigende bidragssats med et fald i vurderingen?

    Hvad skal vi gøre hvis vi vil skal gå videre med sagen?

    På forhånd tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.